• Utrecht
  • februari 6, 2022
  • 10:00 tot 17:00

Neem contact op met de event manager

1 2 3 4
Bedankt jij Vriendelijk

Cursus Energetische Traumaverwerking

Kaaphoorndreef 66, kamer 2.08, 3563 AW Utrecht

10:00 tot 17:00
februari 6, 2022

000000

Merel de Waard

Andere evenementen van de organisator

Cursus Energetische Traumaverwerking

Kaaphoorndreef 66, kamer 2.08, 3563 AW Utrecht

10:00 tot 17:00
februari 6, 2022

PRINT

In ons leven maken we soms dingen mee die ons voor altijd bij blijven. Het liefste denken we er niet meer aan, maar oude wonden die niet willen helen, kunnen ons overdag en ‘s nachts in onze slaap nog pijn doen. Nachtmerries, flash-backs of onverklaarbare gevoelens van onrust, verdriet, woede of angst kunnen te maken hebben met traumatische ervaringen. Ook oude patronen, die gericht waren op zo goed en gezond mogelijk door een zware tijd heen te komen, kunnen ons in ons latere leven dwars gaan zitten en de relatie met onszelf en anderen bemoeilijken. Trauma kan ten grondslag liggen aan diverse lichamelijke klachten. Daarom kunnen deze vaak worden verlicht of zelfs geheel verdwijnen als je trauma wordt genezen.

Energetische traumabehandeling is een grondige, maar zachte manier om je proces te ondersteunen. Deze behandeling is niet gericht op desensitisatie of catharsis, maar als het ware op het laten smelten van bevroren herinneringen. Je zou een traumatische herinnering kunnen zien als een blok ijs. Ooit heb je je gevoelens en gedachten daarin opgeborgen. Dat voelde veilig, omdat je op dat moment niet met de heftigheid van de gebeurtenis om kon gaan. De herinnering, inclusief alle gevoelens en gedachten, is opgeborgen. Wat er overblijft is soms een plaatje aan de buitenkant van het blok ijs, soms helemaal niets, alleen dat ijs.

Op het moment dat je het ijs ‘in’ kunt, smelt het. Het voelt als het heropenen van de ervaring. Niet om je gevoelens erover te verdoven, maar om de ervaring werkelijk te zien en te ervaren, vanuit een basis van oervertrouwen, mededogen en liefde. Wat volgt, is meestal een multi-dimensionaal inzicht in een ervaring die eerst plat en betekenisloos was. Gevoelens van angst, boosheid en onrust verdwijnen en worden vervangen door helderheid, begrip en acceptatie.

Energetisch therapeuten kunnen leren hoe ze dit proces kunnen bevorderen en hoe ze het proces weer kunnen openen als de cliënt op een blokkade stuit. Energetische therapie biedt een vorm die niet noodzakelijkerwijs verbaal naar de ervaring toe leidt, hoewel woorden kunnen helpen. Hoewel beroepsopleidingen je leren behandelen, is ervaring met en kennis van energetische processen bij traumaverwerking iets wat je meestal gaandeweg opdoet tijdens je werk.

Tijdens de cursus Energetische Traumaverwerking krijg je een samenhangend overzicht van theorie vanuit verschillende hoeken. We kijken naar de inzichten van grondleggers van lichaamswerk, de energetische kant van EMDR en naar het werk van een scala aan energetisch traumatherapeuten. Daarnaast deelt de docent haar inzichten gebaseerd op 14 jaar ervaring in een energetische praktijk met cliënten met diagnoses als PTSS, psychosegevoeligheid, bipolaire stoornis en angststoornis.

Deze cursusdag kan los worden gevolgd, maar om geaccrediteerd te worden als energetisch traumatherapeut is het belangrijk dat je voldoende praktijkervaring opdoet. Dit kan door deel te nemen aan drie praktijkdagen, of door een supervisietraject in Utrecht of Haarlem. Voor deze laatste mogelijkheid, neem contact op met de docent voor de voorwaarden en praktische details.

Accreditatie

Accreditatie door KTNO voor een volledig cursustraject of een theoriedag in combinatie met een supervisietraject.

Meer

De mogelijkheid bestaat om met korting mee te doen met de masterclass ‘Trauma energetics’ door William Redpath wanneer hij in Nederland is. Meer over de praktijkdagen vind je hier.